2019. szeptember 20., péntek

Hogyan rendeljünk korit a neten és mire figyeljünk...

A cikket írta: Street Flash
Azt hiszem ez a téma egy idő után mindenkinél felbukkan, ha magasabb sebességre (szintre) akar kapcsolni kori ügyben, vagy ha olyan korit szeretne, amit eleve nem lehet nálunk kapni, és hát jócskán van ilyen.
Szóval van az a pont, hogy ott állsz egy web áruházban, és bámulsz egy korit, és nagyon megvennéd, de…
De mielőtt megveszed, vegyünk sorra pár megfontolást a teljesség igénye nélkül.


FONTOLJUK MEG
Először is láttatlanban vásárolni még cipőt is necces, mert ha nem jó, akkor vissza kell küldeni. Korival is ez van, csak hatványozottan, mert eleve külföldről rendelsz, nem épp olcsón, vámot is fizetsz (ha nem EU), és ha vissza kell küldeni, akkor nagyon sokat bukhatsz rajta. Totál para. Vagy? Vegyük sorra…
Tegyük fel, hogy már vagy annyira tapasztalt, hogy egy kori szerkezeti felépítéséről meg tudod ítélni, hogy jó lesz-e az neked vagy sem. Ha ebben még nem vagy jártas, akkor javaslom, hogy kérdezősködj olyanoktól, akik már sok telet megéltek, vagy olvasd el ezt: Hogyan ne válasszunk korit, és mit tegyünk, ha mégis megtettük
Ha abban már biztos vagy, hogy technikailag megfelel neked a választott eszköz, akkor jön a legrosszabb rémálom. :D

MEKKORÁT VEGYEK??
Ha bemész a boltba, és azt mondod, hogy 38-as a lábad, akkor odatolnak egy ilyet, és boldogság önti el a szíved. Aztán belebújsz, és szorít. Vagy lötyög. Sebaj, kérsz egy kisebbet vagy nagyobbat. De itt legalább egy nyelvet beszéltetek és ugyanolyan méret skálával. A legtöbb külföldi boltban, ami Európán kívüli, sajnos ez már egyáltalán nem így van. Fura méretskálákból kell kisilabizálni, hogy mekkora náluk a lábad, és aztán reménykedhetsz, hogy nyert. Órákig tudnám ezt még dramatizálni a tapasztalatok alapján, de nem fogom. Zárjuk rövidre. Ha külföldi boltból rendelnél egészben vagy egyedi gyártásban rendelt korit, és bizonytalan vagy a méretben vagy csak tutira akarsz menni, akkor használd a webshop (és típus) saját méretezési segédletét (pl. Bont), vagy vegyél egy A4-es papírt, tedd otthon egy szegélyléc mentes fal tövébe koccra, majd a sarkadat ugyanahhoz a falhoz igazítva állj a lapra (esetleg kicsit vastagabb passzos zokniban), és rajzold körbe a lábat a talp mentén. Valahogy így:


Ezt mindkét lábaddal tedd meg, és írd fel a lapokra, hogy JOBB/RIGHT meg BAL/LEFT. Ezekből kiderül bárkinek, hogy mekkora is valójában a lábad. Ha ez megvan, írj a webshopnak, hivatkozva, hogy vásárolni szeretnél náluk, de kéne méret segítség, és küldd el nekik a két papírt postán vagy a méretet megtartva szkennelt formában. Így ott a boltban meg tudják neked nézni, hogy a kiválasztott típus és méret jó lesz-e. Ha erre nem hajlandók, akkor más galádságra is képesek, és akkor inkább keress másik boltot. Van sok.
Méret parának annyi. :)

KÉSZ VAGY EGYEDI
Ha találsz egyberakva olyat, ami álmaid szőke hercege (vagy hercegnője), akkor csapj le rá. Azt viszont tudnod kell, hogy a gyárilag egyberakott daraboknál nincs ráhatásod a kerék, gumipogácsák típusára, keménységére. A pogiknál meg még csak fel sem szokták tüntetni, hogy milyen, kapsz, amit kapsz. A képen lévő cipőről sem sokat tudhatsz, lesz, amilyen lesz. De még ne ess kétségbe! Ettől ez lehet jó, mindjárt visszatérünk ehhez.
Ha nagyon tudod, mit akarsz, megvan a konkrét elképzelésed, és ilyen korit nem találsz, akkor marad az egyedi összerakás. Sok komolyabb webshop ad erre lehetőséget, illetve vannak kifejezetten ilyesmivel foglalkozó helyek is. Itt aztán eldöntheted az utolsó csavarig, hogy mit és hogyan akarsz összerakni, és valamilyen díjért ezt ott a szervizesek meg is teszik neked, úgyhogy nem neked kell itthon bíbelődni ezzel. Ezt egyébként akkor mindenképpen érdemes kihasználni, ha külön veszel talpat és cipőt, mert nekik van pontos sablonjuk és eszközük a cipő talpra rakásához, így biztos jó lesz. Nem olyan ördöngős egyébként ez a művelet sem, de aki még nem csinált ilyet, az ne egy méregdrága cipővel kezdje el. :) Ugyanis a külön vett kori cipők és talpak igencsak arany árban mérhetők. Sokszor egy cipő majdnem annyiba fáj, mint egy gyárilag egyberakott teljes kori. És akkor az csak a cipő. Úgyhogy ha dönteni kell kész és egyedi között, akkor már valószínűleg érted, hogy mi a válaszvonal. Az ár. És ezen a ponton kanyarodjunk vissza a készhez. Ha költséget szeretnél optimalizálni, és találsz egyébként szimpatikus kész darabot, ahol tetszik a cipő, a talp és felfüggesztések frankók, akkor erősen fontold meg, hogy azt veszed meg. Persze előtte még számolj. Ugyanis van az úgy, hogy egy ilyen kész korin ha utána pogácsákat, gumibakokat, kereket, de akár még teljes csapágy szettet is cserélsz, még mindig jobb árban vagy, mint egy teljesen egyedileg összerakott darabnál. Számolj, dönts.

KÖLTSÉGEK
Vételár, posta, vám (!), utólag pedig egyedi alkatrész cserék, tartalék alkatrészek, esetleg szerszámok. Ennyi. Rossz esetben vissza postázás díja és adminisztrációs őrültek háza, de remélhetőleg ilyenbe soha nem futsz bele.

MEGBÍZHATÓSÁG
Beszélj a bolttal nyugodtan. Ha jól kommunikálnak, az fél siker, mert ha bármi baj van, remélhetőleg akkor is szóba állnak veled. De nézd meg a boltot magát, a szerződési feltételeket, a csere feltételeket, az elérhetőségeiket, a termék hozzászólásokat stb. Kérdezd meg a többi korist, hogy van-e tapasztalatuk az adott bolttal. Járd körül a dolgot, hogy tudd, kinél hagysz ott akár több száz dollárt vagy eurót. Ha kicsit is gyanús, válassz másik boltot. Vagy válaszd a SkateWorld-öt. (Fiúk, jó lenne már valami jutalék :D )

GARANCIA
Ez a téma igazándiból két résznél igazán fontos, és a megbízhatóság fontos előfeltétel. Az egyik a talp, a másik a cipő. A többi alkatrész aránylag olcsó, hogy azzal nemzetközi vonatkozásban vacakoljon az ember, de ha a talp eltörik vagy a cipő szétesik, akkor bármelyik cseréje elég húzós tud lenni. Ezért a vásárlás előtt nézd meg, hogy ezekre hogy terjed ki a garancia, milyen időtávra, milyen feltételekkel. Ennek ismeretében dönts.

ALKATRÉSZ
Nem árt, ha az adott webshopban a koridhoz minden alkatrészt lehet kapni, de nem gáz, ha nem. Mint írtam, a cipő és a talp elég problémás. Ha ezeket kell pótolni, akkor vagy van ott, ahol vetted, vagy keress egy másik boltot, és jegyezd meg, hogy ott van. A többi alkatrész (speciális daraboktól eltekintve) csereszabatos, ergó bárhol vehetsz helyette másikat. Még itthon is. Amit nehéz beszerezni, és ha hosszú távra tervezel a koriddal, akkor nem árt, ha idejekorán beszerzel csere darabokat, az a gumipogácsák, amiket amúgy is lehet, hogy kicserélsz, ha nem megfelelő a keménységük, és a tüskék alatti gumibakok vagy gumibetétek (pivot cup), amik hajlamosak az ugrálás és a magyar utak hatására kilukadni. Ha ezek kilukadnak, azt hallani fogod :D 


Fontos tudni, hogy ezeknek a pogácsáknak nem egyforma a mérete, van hengeres, kupos stb.. A gumibetéteknek sem azonos a mérete, van szélesebb, keskenyebb, keményebb, puhább stb., szóval ezeket a koridhoz kell passzintani. A gumipogácsák – ha már a megfelelő keménységűt használod – hosszú évekig is bírják, max egy szett elég tarcsiba, vagy tudd, hogy hol lehet kapni, ha hirtelen kell. A puha és közepes gumibetétek terheléstől függően akár pár havonta is tönkremehetnek, főleg az első felfüggesztésnél, ahol a legnagyobb a terhelés rajtuk (minél nehezebb vagy, annál gyorsabban megy tönkre, úgyhogy 40 kilós lányok előnyben). Ha tudsz venni, akkor nem túl drága, érdemes eltenni egy tucatot, és többet nincs vele gondod.

Kerekeket, felfüggőket ízlés szerint bármit. :) Csapágyak dettó, segítségül itt van egy cikk is erről: Hogyan válasszunk csapágyat és más dolgok csapágyakról
Már csak egy mondat a kerekekről. Van puhább (nem csúszik, jobban csillapítja a rezgéseket) és van keményebb (jobban csúszik, nem csillapítja a rezgéseket). Használattól és a helytől függ, melyik jobb és miért. Én sokat utcázom, ott határozottan a nagyobb és puhább kerék a nyerő.





Teremben a kisebb és keményebb.





A keskenyebb kerék instabilabb, de manőverezhetőbb, a szélesebb fordítva. A vásárlásnál – bár úgy tűnhet mind ugyanolyan belül – figyelj arra, hogy a megfelelő csapágy mérethez (általában 608) illő kereket vedd. Általában ilyennel fogsz találkozni, kivéve, ha derby kerekek közt nézelődsz.

Jó vásárlást!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése