2021. március 28., vasárnap

Korik fajtáiról pár szóban

A cikket írta: Street Flash
Sziasztok!

Van pár hiánypótló értekezés, aminek az első része ez az alábbi lesz a korikról. Természetesen a quad korik fajtáit fogom röviden áttekinteni a teljesség igénye nélkül. 

A soros korik egy másik nagy merítés, azt meghagynám a Dunagurinak vagy a gyorskorisoknak.

Mielőtt elmész vásárolni, érdemes az alábbiakat is átgondolni. És érdemes sok kérdést feltenni, ha még csak kezdő vagy, hogy ne nyúlj mellé, mert az elveheti a kedved az egésztől. Fontos, hogy jól válassz, és ha már nem kevés pénzt kiadsz egy korira, akkor az ne csak szép legyen, hanem jó is.

Szóval lássuk a főbb típusokat:

  • általános utcai harcos
  • tánc, művészi
  • park
  • gyors
  • derby

Kicsit más sorrendben...

Tánc, művészi

Ezek a korik többnyire valamilyen magasított sarkú tánc cipővel rendelkező mechanikailag jól definiált darabok. Jól bírják a gyűrődést, praktikusan állítható fékkel. Régebben sima fékkel.

Lehet használni utcán is, kifejezetten kényelmes, jó a menet stabilitása, keréktől függően jól bírja a járdát és a díszburkolatot is.

Jelenleg ilyenből a Rookie Classic II / Artistic érhető el jó áron.


Park korik

Ez egy újabb kategória, régebben "sima" korikkal csapatták a félcsőben is az elvetemültebbek, de mostanra felspécizték a korikat, és így egy külön kaszt jött létre. A fő jellemzője az ilyen koriknak, hogy vékonyabb, keményebb kerékkel szerelik, az alján csúszó blokk található, amely a különböző éleken (félcső teteje, csúszó rúd stb.) való csúszást és kiállást segíti. A felfüggesztést normál és közép széles verziókkal szerelik.


Lehet velük utcán is csapatni, de a parkban vannak otthon igazán. Az utcai léthez túl kemény a kerekük és a felfüggesztésük. Persze kerékcsere satöbbi, és az utcán is elmennek.
Ilyeneket tudtommal nem lehet nálunk még kapni, vagy csak nagyon elvétve.

Gyors korik

Ezeket kifejezetten hajtásra tervezik. Jellemzően nagy menet stabilitású szerkezet, könnyített talp, fék nélkül. Spéci kerámia csapágyakkal siklik. Nagyon.


Nálunk nem kaphatók, neten lehet rendelni.

Derby korik


Ez a mi világunk. :) Jellemzően sarok nélküli cipővel szerelt kifinomult mechanikus tulajdonságokkal rendelkező korik. A mechanikai tulajdonságai a stabiltól a könnyű manőverezésűig széles skálán mozoghat. A fék több típusú lehet, de mindenképpen magasságában állítható.
Általános használatra, utcára is alkalmasak kerék cserével, gyárilag kemény kerékkel használjuk, mert a derby közben az praktikus. Csúszóblokkal parkba is alkalmas.




Ezek általában spéci darabok, és jó drágák. Nálunk nem kaphatók, csak egy fajta hasonló, de az "kamu" derby korcsolya, senki ne vegye zokon, aki esetleg vett olyat. :) A fentiek általában 300 USD fölött kezdődnek pont a speciális kialakítás és anyagok miatt. Alu, magnézium és karbon kompozit talppal is szerelik. Utóbbi nem keverendő össze a műanyaggal, ami lehet szép színes is. Ez nem annyira, bár láttam már olyat. Vannak speciális tengely mérettel rendelkezők, amikhez nyilván a csapágyazás is más, mint a megszokott. A tőcsavar dőlésszöge 10 és 35 (45) fok között változhat, ennek is köszönhető az igen eltérő mechanikai tulajdonság, menet stabilitás, illetve manőverezési képesség.

Általános utcai harcos

Ezt már csak úgy írnám le, hogy minden, ami fent nem hangzott el, vagy amire fentebb azt írtam, hogy utcára is jó. Vannak átjárhatóságok bizonyos típusok között.
Az utcai harcos legyen kényelmes, mindegy, hogy magasított sarkú vagy sem; hogy tánc cipővel szerelt vagy sima sportos lapossal. A csapágy legyen strapabíró, a kerék puha (78A), hogy a rázkódást jól bírja a gazdája. A fék sem számít, egy idő után úgysem használod majd.
Ami itt is fontos, mint bármely előzőnél, hogy mechanikailag jó felépítésű legyen. Erre egy előző cikkben már kitértem a választásnál. 10-15 fokos tőcsavarral - ami egyébként az általános - a praktikus. Ez pont jó menet stabilitást ad, és kedvező manőverezhetőséget.

Ha még kérdésed van, írj nekünk bátran itt vagy Facebook oldalunkon...


Aktuális ajánlatunk a magyar piacról:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése