2022. december 11., vasárnap

Régiből új

Street Flash
Volt a páromnak egy frankó kis Chicago korija, amit még 2003-ban Ulmban sikerült beújítanunk. Nem volt olcsó, de jó vétel volt. Szuper talp, szuper felfüggők. Kereket és csapágyat ugyan cseréltünk rajta, de a többi eredeti. Ezzel kezdett quad korizni, és bár kezdetben nem lelkesedett, ez a kori volt, amin végül beleszeretett a klasszikus koriba, ezzel tanult meg minden kis trükköt, ez volt neki az igazi. Persze csak utánam 😉
Aztán eltelt közel 20 év, és az idő vas foga lecsapott kegyetlenül az egyik legkényesebb részre, a cípőre. Először csak kopott, foszlott, aztán már egyre ergyábbul nézett ki, végül a sarkaknál elkezdett elválni a felsőrész a talptól. Persze mikor eresztett el végleg? Hát a Budapest Roller Disco téli rendezvényének napján, amikor is épp gumi harangot cseréltem az egyik felfüggő alatt. Kis kitérő, hogy a gumiharangot akkor kell cserélni, ha egyszer csak azt hallod menet közben, hogy az út rezgésével egy időben veszett kopogó-csattogó hang jön a talp felől... Szóval a cipőre visszatérve, vége lett. Este meg buli. Úgyhogy lépni kellett.


A képen ugyan nem látható, de a sarkaknál teljesen levált a felsőrész.
Mivel a lányomnak már csináltunk nemrég egy korit (Lili új gurulója) tudtuk, hogy alkalmas cipőt a CCC-ben is lehet néha kapni, így neki is vágtunk a keresésnek, és végül kaptunk egy masszív, varrott, műbőr, szinte lapos talpú magasított szárú csukát.


Ez lett a választás. Már csak fel kellett applikálni az egyébként még mindig hibátlan talpakra.


Ennek a menete:
  1. Régi cipőt leszed, a rögzítéshez használt csavaros bizbaszokat megtart, mert azokat beszerezni közel lehetetlen, viszont nagyon hasznosak, mert azokkal nem kell belülről fogni a csavart. A fenti képen a régi talptól jobbra láthatók ezek.
  2. Új cipőkre a csavarok helyét feljelöl és a megfelelő fúrószárral óvatosan átfúr. Itt különösen érvényes a "kétszer mérj, egyszer vágj" elve. Szerencsére most segítségül voltak az egyébként levált eredeti talpak, amiken át lehetett jelölni az új lukak helyét.
  3. Rögzítő csavaros bizbaszokat behelyez, talpakat átfűz, és csavaranyákkal (önzáró) meghúz kellően erősen, de azért óvatosan.
Kb. fél órás munkával kész lett a régi új kori, amit este párom már ki is próbált a dizsiben, és nagyon élvezte.


Legközelebb a szerszámokról lesz szó.


Ui: ezért sokan utálni fognak, de ha csak egy mód van rá, soha ne vegyél műanyag talpú korit, csak ha nagyon biztos vagy benne, hogy működni fog a lábadon. Mindegy ki mit mond, a műanyag talp általában nem jól működik, drága lutri. Ha felpróbálod, beállítod a felfüggesztéseket a súlyodra és képes vagy erősen kanyarodni vele, akkor oké. Egyébként inkább NE VEDD meg! Sehol. Soha. Nézz fel a FB oldalunkra, évente szoktunk tartani piaci körképet, abban leírjuk, hogy éppen hol mit érdemes megvenni. Jelenleg ha jó korit akarsz venni, akkor 40 ezer alatt ne is gondolkozz... Akciósan sincs épp semmi 34 ezer alatt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése